ChaniaВирусни хепатити и HIV в денталната практика
Вирусни хепатити и HIV в денталната практика

Автор: Владимир Панов, Захарий Кръстев
Издателство: Иван Сапунджиев ЕООД
Каталожен №: 5491_PAN_07
ISBN: 978-619-7164-15-2
Категория: Ифекциозни болести
Година: 2016
Размер: 14 х 21
Корица: Мека
Страници: 80

Цена: 15,00 лв.

ОПИСАНИЕ

Тази книга е предназначена за лекарите и студентите по дентална медицина. В нея се разглеждат и въпроси на денталната практика, свързани със зъботехниците, рентгеновите лаборанти и обслужващия персонал. Представили сме най-съвременното познание за HIV и хепатит, споделяме наши научни проучвания в областта. Обръщаме особено внимание на дезинфекцията и стерилизацията, акцентирайки на общоприетите положения, дезинфекционните протоколи, задълженията на денталните лекари и зъботехниците.

От откриването на HIV през 1981 г. инфектирани с него има по целия свят. Той засяга всякакви социално-икономически, расови, етнически и полови общности и продължава да носи заболеваемост и смъртност на човека. Официално в края на 2010 г. у нас са известни 1252 болни, но те са поне 3 пъти повече. Над 65% от новорегистрираните HIV-позитивни са открити в кабинетите за безплатно консултиране в София и Пловдив и половината са на възраст между 15 и 29 години, като 32% са инжекционно употребяващите наркотици, а 20% са хомосексуални.

Напредъкът в областта на медицината и технологиите допринася за въвеждането на нови лекарствени комбинации за лечение на HIV-позитивни пациенти, за ранен тест за HIV. Вече има нов метод, който се прави със слюнка. И въпреки значителните подобрения в областта на превенцията, откриването и лечението на HIV, учените не могат да предоставят ваксина.

В световен мащаб 350–400 милиона страдат от хронична инфекция HBV и 1,5% от хепатит С (около 100 милиона), като много голяма част от тях дори не знаят. От лицата с хепатит C 85% остават заразени за цял живот. Смъртните случаи поради хепатит С ще се удвоят, дори утроят през следващите 15–20 години. Предполага се, че повече от всяка друга професия зъболекарите и зъболекарският персонал участват в предаването на вируса на своите пациенти.

Разглеждайки споменатите проблеми, правим опит да очертаем ролята на денталния лекар като здравен специалист, който лекува хронично болните с хепатит В и С, както и HIV-свързани лезии. Реално се очертава и възможността за своевременна диагностика на болестите, качествена дезинфекция и стерилизация, което е от основно значение както за успешното подобряване на качеството на живот на инфектирани пациенти, така и за ограничаване на разпространението на тези болести

--

 

 

форма за поръчка
Заглавие*:

Брой:

Кода на книгата:

Име*:

Email*:

Телефон*:

Град*:

ПК*:

Изберете начин на получаване:

Ако желаете да Ви се издаде фактура, мола попълнете:
Фирма:

Адрес на седалище:

ЕИК:

МОЛ:

 
 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКА

Получаването на пратките от офисите на куриерските фирми ЕКОНТ и SPEEDY e

ПО-ЕВТИНО

И

ПО-БЪРЗО

 
КНИГАПОЩА МЕДБУК

Контакти:

medbookpost@abv.bg

Tel: 088 7777 610

Общи условия

Доставки

Поръчки